Sarı Yağın Özellikleri

Sarı Yağın Özellikleri

Bilinçli beslenme farkındalıkları ortaya çıktıkça, yediğimiz yiyecekleri daha fazla incelemeye başladık. Tabii bu çalışmalarda yağ konusunda araştırma zamanı geldi. Yabancı dillerde “ghee” olarak da adlandırılan sade tereyağı, Osmanlı İmparatorluğu’nda “revgan-i sade” olarak adlandırılır. Türkçede saf yağ, sade yağ, sarı yağ ya da adi yağ olarak kendine yer bulmuştur. Arıtılmış tereyağı, tuzsuz tereyağından su ve yağsız kuru madde uzaklaştırılarak elde edilir. Sonunda %99 süt yağı içeren saf bir yağ ortaya çıktı. 1 kilo tereyağından ortalama 900 gram normal yağ çıkıyor. Makarnadan akşam yemeğine, kahvaltıdan pilava kadar pek çok yerde sıradan yağı kullanabilirsiniz.

Sarı yağın tarihi düşündüğümüzden çok daha eskidir. Öyle ki ilk olarak MÖ 2000 yılında kullanıldığına dair güçlü rivayetler vardır. Son zamanlardan bahsettiğimizde özellikle Hint, Bangladeş ve Pakistan mutfağında kullanıldığını gördük. Batı’ya biraz daha yaklaştığımızda Fransız ve Türk mutfağında karşımıza çıkacak. Türk mutfak kültüründe, özellikle Osmanlı İmparatorluğu’nda saraylarda ve halk mutfaklarında yemeklere tat verirdi. Belki de Osmanlı saray şöleninin bu kadar efsaneleşmesinde rol oynamıştır, kim bilir.

Sade Yağ Faydaları

Diğer yağlarla karşılaştırıldığında, sade yağ farklı özelliklere ve avantajlara sahiptir.

·         Diğer yağlara göre (tereyağı dâhil) yemeklere daha çok lezzet verir.

·         1 veya 2 çay kaşığı bile pişirmeniz için yeterlidir.

·         Yüksek sıcaklık dayanımı 200-240 derece. Tereyağında bu sayı 150 derecedir.

·         Dayanıklı olup buzdolabında 1 yıl saklanabilir.

·         Laktoz veya oksitlenmiş kolesterol içermediği için daha sağlıklıdır.

·         A, D, E vitaminleri açısından zengindir. Ayrıca içeriğindeki K2 vitamini kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur.

·         Hindistan cevizi yağı gibi kilo vermeye yardımcı olur.

·         Kolesterolü düşürür.

·         Sindirime yardımcı olur.

Sarı yağ Ve Tereyağı Arasındaki Fark

Gerçek yağ içeriği ne kadar yüksek olursa, yemeğe eklenen yağın tadı o kadar yüksek olur. Bu nedenle tereyağı ile yapılan yemekler margarinden çok daha iyidir. Çünkü margarindeki yağ oranı %60’tır. Tereyağındaki yağ içeriği %80’i aşıyor. Yani saf yağ ile tereyağı arasındaki fark yağ oranıdır. Bu nedenle, normal yağ ile yapılan yemekler, tereyağı ile yapılanlardan çok daha iyidir. Çünkü normal yağdaki yağ oranı %99’dur. Evet, ismine yakışır saf yağ. Bu yüzden en lezzetli yemeklerin kralı olarak adlandırılabilir. Son zamanlarda, tereyağı aromaları ve berrak yağ aromaları, yiyeceklerin kokusunu ve tadını arttırmak için kullanılabilir, ancak bu aromaların içeriği devam etmektedir.

Kars Sarı Yağ Nedir

En kolay anlaşılan tanımıyla saf yağ, tereyağının özüdür. Arıtılmış tereyağına ayrıca arıtılmış tereyağı veya ghee denir. Tereyağı üretim aşamaları kabaca şu şekildedir:

·         Yoğurt fermente sütten elde edilir.

·         Yoğurdun üzerine su ekleyip ayran yapılır.

·         Ayran ise çalkalama adı verilen aleti uzun süre karıştırmak için kullanır. Bu alet tahtadan yapılır, hayvan derileri ile kaplanır ve sonunda tereyağı elde edilir.

·         Elde edilen tereyağı, düşük sıcaklıklarda süt ve su elementlerinden arındırıldığında, yağ içeriğinin sadece %99’u kalır.

·         Görüldüğü gibi saf yağ elde etmek istiyorsanız sütle yapılabilecek tüm ürünleri yapmanız gerekir.

·         Bu çok sabır gerektiren bir süreçtir. Tuz, ghee’nin kalan% 1’ini oluşturur.

·         Bu tür yağları, durulanmış yağın bozulması endişesi duymadan buzdolabında uzun süre saklayabilirsiniz.

·         Tamamen doğal ve katkısız olduğu için bir yıl gibi uzun süre buzdolabında cam kavanozda saklanabilir, bu nedenle çok sağlıklı ve lezzetlidir.

·         Bir yemek için bir veya iki çay kaşığı bile yeterlidir.

·         Arıtılmış tereyağı donar mı sorusu şu şekilde cevaplanabilir: Oda sıcaklığında donar; ancak vücut sıcaklığında erimeye başlar.

·         Bu da vücut tarafından ne kadar kolay emildiğini gösterir.

Sarı Yağ Nasıl Yapılır?

Tereyağının eritilip kaynatılmasıyla Kars saf yağı elde edilir. %100 doğaldır. Katkı sağlamaz. Genellikle köydeki kadınlar tarafından yapılan bu yağ Kars için özel bir yağdır. En kaliteli yağ genellikle 4-5-6 ay olan çiçeklenme döneminde, hayvanlar meraya yayıldığında bu yağ sararır, eşsiz bir tada sahiptir ve %100 organiktir. Güne enerji, neşe ve huzur dolu bir başlangıç ​​yapabilmeniz için kahvaltınızda Kars nektarımızın tadını çıkarın. Unutmayalım ki güzel bir gün lezzetli ve sağlıklı bir kahvaltıyla başlar. Aynı zamanda yemeklerinizde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Kızarmış pilav ve kızarmış pilav yapmak ailenize ve arkadaşlarınıza sağlıklı bir ziyafet getirebilir. Piyasada bilinmeyen yağlardan uzak durun, sipariş verin, özlediğiniz rüstik lezzeti safranıza getirelim.

Bu yağ yiyeceklerdeki diğer besinlerin emilimini artırabilir ve en iyi A vitamini kaynağıdır. Lesitin açısından zengindir ve yüksek düzeyde antioksidanlar (kolesterol, A vitamini, E vitamini, selenyum) içerir. İyi bir iyot kaynağıdır. Konjuge linolenik asit (CLA) açısından zengin olduğu için antiinflamatuar, antialerjik ve anti kanser etkileri vardır. Diş çürüğü ve osteoporoz riskini azaltır. Makula dejenerasyonunu (lutein) azaltır ve yüksek kolesterolü azaltır (Kolin) Hafızayı ve öğrenme yeteneğini arttırır. (Kolin) Asetilkolini arttırır. Yüksek çinko içeriği, Magnezyum içeriği, Omega-3 açısından zengin, A, D, K vitaminleri, demir, selenyum, riboflavin ve niasin açısından zengindir.

Kars Sarı Yağ Nasıl Yapılır?

Aslında yapımı çok basit. Yoğurt gibi uzun süre mayalanmaz, tereyağı gibi uzun süre karıştırılmamalıdır. Saf yağ elde etmek için ilk yarım veya 1 kg tereyağı gereklidir. Derin bir kapta bir kilo tereyağını kısık ateşte eritilir. Tereyağı eriyip kaynadıkça kalıntılar dibe çökmeye başlar. Üst kısım köpük köpük olacaktır. Saf yağ yapılırken oluşan köpük dikkatlice ayrılmalıdır. Bir filtre veya kaşık yardımıyla oluşan köpüğü düzenli olarak çıkarılır. Köpüklenmenin sonuna kadar devam edilir.

Yaklaşık 1 saat sonra su tamamen buharlaşır ve tortu dibe çöker. Fırının altını kapatılır ve bir süre bekletilir. Bir süre sonra sarıya döner. Sarı renk saf yağın kendisidir. Bir süre dinlendirdikten sonra temiz bir tülbentten geçirip bir kavanoza konulur. Buzdolabına konulan yağın ve donması beklenir. Sarı yağ tamamen katılaştıktan sonra yemeklerinizde kullanılabilir.

Sarı Yağ Faydaları

Arıtılmış yağ, besin değeri açısından yüksek yağ içeriğine sahip bir seçimdir. 1 yemek kaşığı veya yaklaşık 15 gram normal yağ 100 kcal’dir. 250 yanma derecesine sahip olduğu için pişirme işlemi sırasında serbest radikal üretmez. Bu onu margarin gibi trans yağlardan daha sağlıklı yapar. Kolay bozulmadığı için oda sıcaklığında uzun süre saklanabilir. Oda sıcaklığında margarin gibi erimez ve katı kalabilir.

Tereyağından yapılmış olmasına rağmen içerdiği sütün tüm bileşenleri buharlaşacağı için süt ürünlerine alerjisi olan kişiler rahatlıkla tüketebilir. Butirik asit açısından zengin bir yağdır. Bağırsaktaki faydalı bakteriler, lifi enerji kaynağı ve bağırsak duvarı için bir güvenlik görevlisi olarak kullanılan bütirik aside dönüştürür. Sindirim sistemi hastalıklarının çoğunun bütirik asit eksikliğinden kaynaklandığı düşünülürse, sıradan yağların önemi daha iyi anlaşılır. Mide asidi salgısını dengeler ve daha sağlıklı bir sindirim sistemi sağlar.

K2 vitamini açısından zengin, kemikleri güçlendirebilir. Yiyecekleri tereyağından daha iyi tatlandırabilir. Sade yağ dolaylı olarak cilt sağlığını destekler çünkü cildi besleyen A vitamini yağda eriyen bir vitamindir. Sade yağ bu vitaminin aracısı görevi görür ve vücuda faydalıdır.

Sade Yağ Nerelerde Kullanılır?

Muhteşem tadı ve kokusuyla saf yağ elbette mutfağın tacıdır! Özellikle tarifi her zaman insanları meraklandırıyor, “Bu nasıl bu kadar çıtır olabilir?” Ünlü Gaziantep baklavasının yapımında saf yağ kullanılıyor. Antep Baklavasının eşsiz lezzeti ve gevrekliği saf yağa atfedilir. Baklavaya ek olarak, diğer şerbetli tatlıların yapımında da sade tereyağı kullanılır. Sıradan yağ ile yapılan tatlılar, diğer yağlarla yapılan tatlılardan daha lezzetlidir. Ayrıca saf yağ, çeşitli yemeklerin hazırlanmasında güvenle kullanılabilir. Ve diğer yağlar gibi bir kaşık koymanıza gerek yok. Sadece bir veya iki çay kaşığı sarı yağ kullanmak bile yemeğin lezzetini önemli ölçüde artıracaktır.

Saf yağ nerede kullanılır derseniz, tereyağı ile yapılan hemen hemen tüm tarifleri daha lezzetli hale getirdiğini söyleyebiliriz. Saf yağlı ekmek yapmaya çalışan çoğu kişi vazgeçilmez tarifine bu tarifi eklemiştir. Herhangi bir tarif yerine ekmeğe normal tereyağı sürülüp sürülmediğini, yani tereyağı gibi sıcak pide arasına ketçap eşlik edip etmediğini öğrenmek istiyorsanız bunun mümkün olduğunu söyleyebiliriz. Damak zevkinize uygun olup olmadığını görmek için tost üzerinde saf yağı deneyebilirsiniz.

Yorum Yazın

Your email address will not be published. Required fields are makes.