Sahte Bal Nasıl Anlaşılır?

Aslında balın doğasında hiçbir zararlı madde yoktur, vitaminler, enzimler, mineraller, amino asitler ve insan vücudu için gerekli diğer önemli elementleri içerir. Hepimizin bildiği gibi, arılar dört binden fazla çiçekten nektar toplayarak sadece bir gram bal üretebilir.

Ancak günümüzde bazı bal üreticileri, kahvaltı ve sofralarımızda tamamen doğal bir şekilde yer alması gereken balın hammaddesi olarak glikoz şurubunu bala katmaktadır. Bu nedenle doğanın bize sunduğu en muhteşem besinlerden biri olan bal artık bizim için yararlı değil, tam tersine vücudumuzda yabancı cisimlerin depolanmasına neden oluyor.

O halde herkesin aklındaki soru şu: Gerçek bal ile sahte balı nasıl ayırt edebiliriz? Satın aldığım balın gerçek, yediğim balın gerçek olduğunu nasıl anlarım? İşte bu soruya cevap vermek için yola çıktık. Çünkü birkaç küçük testle satın aldığınız balın gerçek mi sahte mi olduğunu kolayca anlayabilirsiniz. Hazırsanız size tek tek anlatacağız.

Balda Şeker Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Ne yazık ki gıda endüstrisi, glikoz şurubu, fruktoz mısır şurubu veya yapay tatlandırıcılar kullanarak düşündüğümüzden daha fazla bal satıyor. Laboratuvar uzmanlarının detaylı analizleri gerçek bal ve sahte balın en güvenilir tespiti olsa da aslında bunu evde bazı küçük testler ile bilebilirsiniz. Balı döktüğünüzde uzadığı doğrudur, aralıklı olarak akan bal ise sahtedir. Satın aldığınız balın, beklerken kavanozun dibinden tatlıya dönüştüğünü gözlemlerseniz, sahte olma ihtimalinin düşük olduğunu söyleyebiliriz. Hepimizin bildiği gibi 30 gün gibi uzun süre boyunca buzdolabında bekleyen gerçek bal neredeyse tereyağı kıvamını alır. Hiçbir şey olmadan kalan bal sahtedir diyebiliriz.

Hakiki Balın Faydaları

En popüler kahvaltılıklardan birisi olan balın faydaları, binlerce yıldır ağız tatlandırıcı olarak kullanılıyor ve bununla da kalmıyor. B1, B2, B3, B5 ve B6 vitaminleri açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Uykusuzluğa, astıma ve bronşite iyi geldiği bilinmektedir. Bal mineraller, vitaminler ve amino asitler içerdiğinden çok fazla tüketilmediği takdirde kilonuzu korumanıza ve obezite riskini azaltmanıza yardımcı olabilir.

Bal bir prebiyotiktir. Vücuttaki faydalı hücreleri artırır. Cildi iyileştirebilir, kepek ve kaşıntıya iyi gelir. Alerji semptomlarını azaltabilir. Bazı kanser riskini azaltabilen flavonoidler içerir. Boğazı yumuşatabilir ve öksürüğe iyi gelir. Anti bakteriyeldir. Enerji sağlar.

Özellikle mevsim geçişlerinde soğuk algınlığı sebebi ile boğaz ağrısı, yutkunur iken ağrı ve öksürük gibi şikâyetlerde bal sıklık ile tedavi edici olarak kullanılır. Ilık süt içine katılarak içilen bal veya zencefil, tarçın gibi doğal besinler ile karıştırılarak macun haline getirilen bal oldukça faydalıdır ve boğazı yumuşatmaya yarar.

Çeşitli saç bakım ve cilt bakım maskelerinde de balı sıklık ile görebiliriz. Bal, saçları beslemede ve güçlendirmede çok etkilidir. İçeriğindeki glikoz, früktoz ve sakaroz, saça besin desteği sağlayabilen doğal şekerlerdir. Ayrıca balın protein içerikli bir bileşen olması saçların güçlenmesinde önemli rol oynamasını sağlar. İhtiyacınız olan besin takviyeleri ile saç doğal parlaklığını daha kolay koruyabilir. Saçınızın mat ve kuru görünmesinin temel nedeni, saçınızın nem ve besin ihtiyacını karşılayamamasıdır. Bal, saçınızın daha parlak ve canlı görünmesine yardımcı olabilir. Gelin birlikte saçın en temel ihtiyaçlarına bir göz atalım: Nem! Bal, doğal nemlendirici özelliklere sahip bileşenler içerir. Nemsiz saçlar yumuşaklığını ve canlılığını kaybeder. Bal içerikli saç bakım ürünleri sayesinde saçlarınızı ipeksi yumuşaklıkta tutabilir ve saç tellerine nem desteği sağlayabilirsiniz. Saçlarınız yumuşak, sağlıklı ve canlılık dolu olduğu sürece kabarma, tülerme ve diğer problemlerle kolayca baş edebilirsiniz. Saçların kabarması, nem ihtiyacının tam olarak karşılanmadığını gösterir. Bu nedenle doğru ve etkili saç bakım, daha dolgun ve daha kolay şekillendirilmiş saçlara sahip olmanın anahtarıdır.

Balın Orijinalliği Nasıl Anlaşılır?

Saf bal üreten arıcılar, tam sırlı peteklere ve yarı sırlı peteklere sahiptir. Tüketiciler, görsel efektlere değer verdikleri için tam sırlı petek balı tercih ediyor. Bununla birlikte, yarı camlı petek, saflığın bir işareti olabilir. Katkıda bulunan arıcılar tarağı tamamen cilaladığından, tarak ağırdır ve güzel görünür. Ancak saf bal üreten üreticiler sezon sonunda yarım kalan petekleri kovanlardan çıkarıyor ve arılar artık bal getiremiyor. Bu aşamada balın kalitesi daha iyidir çünkü arılar genellikle sevmedikleri çiçekleri artık kontrol etmeyeceklerdir.

Sonuçta gerçek bal, arıların doğadan en saf haliyle kendi çabalarıyla topladıkları ve midelerinde kendi enzimleriyle ürettikleri besinlerdir. Ancak glikoz balı, arıların bir kovana yerleştirilen glikoz şurubunu alıp bal haline getirmesinden oluşur. Arıların bitkilerden bal elde etmesi zor bir iştir çünkü çok düşük fiyata gerçek bal satın almak imkânsızdır. Yani satılan tatlandırıcılar, aromalar ve şuruplar ile gerçek bal arasında elbette fiyat farkı vardır. Bizde de bu durum var. Arı kovanının önüne şurup veya şeker konulabilir. Benzer şekilde bal da arılar tarafından üretilir ama yine de gerçek bal değildir. Çünkü nektar içermez. Buna “sahte bal” diyebiliriz. “

Organik bal üretmek isteyen arıcılar, Tarım Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir firma ile sözleşme imzalayarak organik bal üretiminde ilk adımı atabilirler. Arıcılık sektörünün geçiş süresi ortalama bir yıl sürebilmekle birlikte anlaşmalı olduğu yetkilendirilmiş belgelendirme firması bu süreyi uygun gördüğü şekilde uzatabilir.

Hakiki Bal Geniz Yakar mı?

Balın içerdiği mineral ve vitaminlerin vücuda faydalı olduğu kanıtlanmıştır ancak gerçek olmayan ürünler insan sağlığını olumsuz etkileyebilir. Tüketiciler bal alırken doğru ile yanlışı ayırt etmekte zorlanmakta ve bazen katkı maddesi içeren sahte ürünlerle karşılaşabilmektedir.

Bal, şekerle yapılan diğer şuruplardan daha keskindir. Çok fazla yenildiğinde boğazda veya genizde hafif bir yanma hissine neden olabilir. Bu yediğiniz gerçek baldır.

Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır

Sahte bal genellikle gerçek baldan daha hafif görünür. Açık renkli bal almamak doğru seçimdir. Ancak, tüm siyah ballar gerçek bal değildir. Sahte bal üreticisi, sahte balı siyah yapmak için çeşitli katkı maddeleri ekleyebilir.

Yorum Yazın

Your email address will not be published. Required fields are makes.