Kars Kaşarının Diğer Kaşarlardan Farkı

kars-kasarinin-diger-kasarlardan-farki

Sevgili, Ahmet Acar Süt okuyucuları bu yazımızda sizlerle birlikte Kars Kaşarının diğer kaşarlardan ne gibi farklar olabileceğinden bahsedeceğiz.  İnternet sitemizden paylaştığımız diğer içeriklerimize göz atabilir aklınıza takılan sorulara cevap bulabileceğiniz gibi güvenilir ve kaliteli alışverişlerinizle hizmetimizden faydalanabilirsiniz. Keyifli okumalar…

Kars Kaşarı bir diğer adı  İsviçre Gravyer peyniridir. Ortaya çıkışı ise Kars ilinin 1878 yılından 1918 yılına kadar olan tarihi süreç içinde İsviçrelilerin Kafkasya’dan Kars’a gelmesiyle birlikte ilk mandıra kurulur, ilk Kars Gravyeri üretilir ve bu şekilde Kars kaşarı hikayesi başlamış olur.

Kars Kaşarı mevsimlik üretilir. Belli bir mevsimde üretilerek satışa sunulur ayrıcalıklı olmasının sebeplerinden birisi de budur diyebiliriz. Doğallığı lezzetine yansımış olan bu peynire farkını veren de Kars ilinin yüksek rakıma sahip yaylalarıdır. Yalnızca buralarda beslenen ineklerin sütünden imal edilmektedir, çeşitliliğe sahip dağda yetişen birçok bitkinin aromasını da böylece içerisinde barındırmaktadır.

Kars Kaşarını Diğer Kaşarlardan Ayıran Özelliği

Kars Kaşarı içerisinde bulunan besin değerleri ile diğer kaşarlardan farklıdır. Daha yüksek besin değerlerine sahiptir. Katkı madde içerisinde bulundurmadığından Kars kaşar peyniri diğer peynirlere göre tercih edilmektedir. Kars göbek kaşarı ise diğer Kars kaşarlarından ayrılır. Kars kaşarının üretim sürecinde kalıp haline gelmesi için uzun süre yoğurulur. Bu yoğrulma aşamasında bir peynir parçası elde edilir ve bu parça kalıba dökülerek Kars kaşarından ayrılır. Ayrılan bu “Kars Göbek Kaşarı” ise farklı bir peynir türü şeklinde satışa sunulur. Kars kaşarı yuvarlak bir şekil almakla birlikte kenarları kararmış bir görüntüsü vardır. Üretim sürecinden geçtikten sonra altı ay boyunca çuvalların içerisinde buzhanede korunmaktadır.

Kars Kaşarı Kaç Kaloriye Sahiptir? Besin Değeri Nasıldır?

Kars Kaşarı protein, karbonhidrat, sodyum, potasyum, A vitamini, kalsiyum ve biraz da demir içermekle birlikte zengin bir besin kaynağına sahiptir. 25 gramlık bir Kars kaşarı kalori açısından ise 75 cl değere sahiptir.

100 gramlık bir Kars kaşarının içerisinde; 38 gram protein, 18 gram yağ, 0.47 gram karbonhidrat, 99 miligram potasyum, 701 miligram kalsiyum ve 0.34 miligram demir bulundurmaktadır. Yağ oranı %70, Protein oranı ise %29’dur.

Kars Kaşarı Faydaları Nelerdir?

  • Kars kaşarı tansiyonu düşürür, protein ve kalsiyum deposudur.
  • Kemik erimesini engeller.
  • Kanser hastaları için enfeksiyon önleyici özelliği nedeniyle tüketilmektedir. Kanseri önlemede etkili rol oynar.
  • Ülser hastalığına karşı koruyucu vazife görür.
  • Beyni enerji açısından besler.
  • Sindirim sistemi ve mide rahatsızlıkları için oldukça etkilidir.
  • Diş çürümesini engeller ve dişleri besler
  • Kas ve eklem rahatsızlıklarında iyileştirmeye yardımcı olur.
  • Alzheimer rahatsızlığı oluşmasını engelleyicidir, beyni besler.
  • Katkı maddesi içermemesi açısından ve içinde bulundurduğu kalsiyum, protein gibi gelişime katkı sağlayan maddeleri nedeniyle bebeklerin ve çocukların tüketmeleri vücut gelişimi açısından etkilidir.
  • Potasyum, A vitamini ve demir eksikliği çekenler için doyurucu bir içerik deposudur.

Kars Kaşarı Yenirken  Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hakiki Kars kaşarı içeriğinde taşıdığı besinlerden dolayı alerjisi ve migreni olanlara alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu nedenle içeriğinde bulundurduğu besin kaynaklarını dikkatlice inceleyerek tüketilmelidir. Zengin yağ içermesi sebebiyle kilo kontrolü uygulayanlar, yağsız kısımlarından tüketmeye özen göstermeli ve 2 dilimden fazla tüketmemelidir.  Kolesterol, kalp rahatsızlığı gibi sorunlar yaşayan kişilerde günde 2 dilimden fazla tüketmemeye dikkat etmelidirler.

Kars Kaşarı Lezzetinin Çeşitlendirilmesi

 Ayrıca Kars kaşarını yemeklerinizin içerisine kullanabilirsiniz. Örneğin yumurta içerisine rendeleyerek omletlerde, tost yaparak, çorbaların üzerine, pizzalarınızın üzerinde, poğaçalarınızın içerisine koyabilir, Kars kaşarıyla lezzetli bir kumpir yapabilir, tavada yalnızca kızartabilirsiniz. Bunların haricinde sofralarınızda Kars kaşarını sade olarak da tüketip lezzetini doğrudan hissedebilirsiniz.

Eski Kars Kaşarı Saklama Yolları Nelerdir?

Kars Kaşarını derin dondurucularda veya buzluklarınızda saklamamaya özen gösteriniz. Aksi takdirde bozulma tehlikesi ile karşı karşıya kalınabilir. Biraz rutubetli olan bir ortamda saklanması ve muhafaza edilmesi gerekir.  Ayrıca saklayacağınız ortam serin olmalı, ortalama sıcaklığı 5-10 derece civarında olmalıdır. Ortamın karanlık olması da önemlidir. Bunun için en iyi ortam evinizin kileri veya deponuz olabilir. Dilerseniz buzdolabınızın sebzelik kısmında da saklayabilirsiniz.

Kars Kaşarının Diğer Kaşarlardan Farkı, Online Sipariş

Bu yazımızda siz Ahmet Acar Süt okuyucularına Kars Kaşarı hakkında bilinen ve bilinmeyen özelliklerini alt başlıklar halinde açıklamış olduk. Kars Kaşarını diğer kaşar ve peynir çeşitlerinden ayıran en önemli faktörlerden birisi de yöresinde mevsimlik yetiştirilmesidir. Lezzeti ve kıvamını hissedebileceğiniz üzere oldukça emek ve özen vardır. Tadının farklı olması ve onu diğer kaşarlardan ayıran özellikleri sıralamaya devam edecek olursak muhafaza edilme şekli, faydaları, nasıl yenmesi gerekeceği, içeriğinde taşıdığı faydalı besin öğeleri gibi sıraladığımız yazımızda siz değerli okurlarımıza sunmuş olduk.

Dilerseniz internet sitemizden özenle hazırlanmış, el emeği ve hakiki Kars Kaşarını satın alarak deneyimle fırsatına ulaşabilirsiniz. Kaliteli ve güvenilir adresimiz ahmetacarsut.com internet sitemize tek tıkla ulaşarak online siparişlerinizi oluşturabilirsiniz. Bir başka yazımızda görüşmek üzere…

Yorum Yazın

Your email address will not be published. Required fields are makes.