Kars Kaşarı Nasıl Yapılır?

Sevgili Ahmet Acar Süt okurları bu yazımızda sizlerle en önemli sırlarımızdan biri olan ”Kars Kaşarı Nasıl Yapılır?” metodunu inceleyeceğiz. Kars kaşarı bilindiği gibi İsviçre ülkesine ait bir peynir türüdür. Ülkemizde ise 40 yıllık işgal süreci boyunca Kars yöresine gelen İsviçrelilerin, ilk mandırayı kurmasıyla üretim faaliyetleri başlamıştır.


Geçmişten bugüne dek firmamız tarafından üretilen tüm peynir türlerinde olduğu gibi Kars Kaşarı üretiminde de kritik püf noktalara dikkat ederek, doğallığımızdan asla ödün vermeden, en lezzetli ve hakiki ürünleri sizler için üretiyoruz. Aynı gün kargo imkanı ile sofralarınıza ulaştırıyoruz.

Peki Kars Kaşarını nasıl üretiyoruz? Kars kaşarı nasıl yapılır?

Merak edenler için üretimden hakiki peynirimizin sofralarınıza kadar uzanan serüvenini sizlerle paylaşıyoruz…


Kars Kaşarı üretimi ülkemizin kuruluş yıllarına dayanır. Öyle ki Kars ilinde süt potansiyelini ve de kalitesini fark eden üretimciler buraya gelerek, üretim için ilk adımları atmış bulunuyorlar. En somut verilere göre ise Kars’ta ilk peynir üretimi 1926 yılında Kümbetli Köyü’nde gerçekleşir. Günümüzde ise kurulan tesislerin gelenekselliklerine dokunulmamıştır. Ahmet Acar Süt firmamız üretim tesisindeki gelenekselliğini ilk kuruluş yıllarından itibaren devam ettirmektedir


Kars Kaşarı Hangi Sütten Yapılır?

Kars Kaşarı üretiminin ilk aşamasını kaliteli ve de doğal süt tercihi oluşturur. Üretimde genel olarak yüzde yüz doğal inek sütü tercih edilmektedir. Ancak bazı durumlarda inek sütüne ek olarak koyun ve keçi sütü kullanımı da sağlanır. Bu tarz sütler Kars Kaşarına ekstra lezzet katar. Ancak yine de koyun ve keçi sütü inek sütüne katılarak kullanılmalıdır. Böylece daha kaliteli bir üretim garantisi oluşmaktadır.

Gelenekler Metotlarla, Kaliteli Üretim…

Kars kaşarı üretiminde fabrikasyon işlemlerden ziyade geleneksel yöntemler kullanılarak imal edilmesi şarttır. Öyle ki Ahmet Acar Süt olarak Kars Kaşarı üretiminin süt seçiminden sonraki aşamasında teleme peynirlerini rendelenmektedir. Rendelenen peynirler ortalama olarak 0.3 milimetre çapında delikleri bulunan krom sepetlere doldurulur. Akabinde ise 72 ile 28 ‘C ısıya ulaştırılmış sulu haşlama kazanına daldırılır. Söz konusu işlem ise 2 ile 3 dakika boyunca sürdürülür. Peynirler sakız kıvamına gelip uzayınca tamamlanmaktadır.

Kars Kaşarı üretiminde en sık tercih edilen yöntem sulu haşlamadır. Kuru haşlama ile de üretim yapılmaktadır. Ancak bu tarz üretimle satışa sunulan ürünlerin hiçbiri hakiki Kars Kaşarı niteliği taşımaz. Kaşar üretiminde gıda sanayilerinde kullanılan tuz kullanılır. Bunun dışında herhangi bir katkı maddesinin kullanımı yapılmaz. Üretilen Kars Kaşarları 90 günlük süreç boyunca taze olarak nitelendirilmektedir. 90 günden sonra ise eski kaşar kategorisi altında satılmaktadır.

Hakiki Kars Kaşarı Nasıl Anlaşılır?

Hakiki Kars Kaşarının bazı fiziksel özellikler bulunur. Mesela taze Kars Kaşarları kalıplardan çıkarıldıktan sonra beyaza yakın bir renk tonundadır. Ortalama 1 haftalık süreç boyunca taze kaşarlar kabuk bağlayacaktır. Ayrıca rengi de beyazımsı tondan daha sarımsı bir tona dönmektedir.

Taze Kars kaşarının tadı Kars kaşarına göre biraz daha tuzlu ve yavandır. Yani süt tadına çok daha takındır. Fakat Eski Kars kaşarı ise içeriğindeki proteoliz, glikoz ve de lipoliz gibi maddeler bulunduğundan daha çok kendisine has bir aromaya sahiptir. Kıvamı da su oranının az olmasından dolayı daha settir. Kabuğu ise grimsi bir tonda, kesit yüzeyi de sarımsı renk tonundadır.


Orijinal Kars Kaşarı genellikle Kars’ın dağlarındaki bitkilerden beslenen ineklerin sütleri kullanılarak yapılmaktadır. Dağlardaki birbirinden çeşitli ve farklı bitkilerden beslenen ineklerin sütündeki aroma kendisine has olduğundan üretilen peynirlerin tadı da bir hayli özel olmaktadır. Ahmet Acar Süt olarak, geçmişten bugüne dek ürettiğimiz peynir türleriyle müşterilerimizin sofralarına orijinal lezzetler katıyoruz. Ürünlerimizi inceleyerek, sizler de siparişlerinizi en kısa sürede teslim alabilirsiniz.

Bu tarz bilgi paylaşımlarını daha yakından takip etmek isterseniz @ahmetacarsut adresimizden takibe alabilirsiniz.

Yorum Yazın

Your email address will not be published. Required fields are makes.