Gerçek Kars Kaşarı Nasıl Anlaşılır?

Gerçek Kars Kaşarı Nasıl Anlaşılır?

Sıkça satılan alınan ve sofralarımızda severek kullandığımız Kars kaşarı hakkında detaylı bilgileri bu yazımızda sizlerle paylaşmak istiyoruz. Gerçek Kars kaşarı satın alırken nelere dikkat etmeliyiz? Gerçek Kars kaşarı nasıl anlaşılır? Kars kaşarının esas özellikleri nelerdir? Bu ve benzeri soruların cevabını merak ediyorsanız bu yazımız tam olarak sizler için!

Kars Kaşarı Nedir?

Kars eski kaşarı olarak da bilinen Kars kaşarı diğer peynirlere göre daha sert biçimdedir. Taze kaşar peynirinden Kars kaşarının ayrılan en önemli özelliği Kars kaşarının birçok işlemden geçerek mayalandırılmasıdır. Bunun devamında ise dinlendirilmesi ile harika tat kazanmasıdır.

Kars kaşar peyniri ne kadar uzun sürede bekler veya yıllanırsa işte o kadar da lezzeti artar. Tüm bunlar ile birlikte bu peynir Kars kaşarı üreticileri tarafından verilen yoğun emekler sonrasında evimizin mutfağına, sofralarımıza ulaşmaktadır. Kars kaşarı içerisinde bulunan zengin besin değerleri diğer tüm peynirlerden daha yüksektir. Bunun yanı sıra fabrikasyon katkı maddesi içermeyen doğal bir peynir türüdür diyebiliriz.

Kars kaşarı türleri arasında yerini alan ve sıkça satılan Kars göbek kaşarı ise diğer Kars kaşarlarından farklıdır. Kars kaşarının imalatı sırasında üretici yetkililer peyniri kalıba dökmek üzere uzunca bir süre yoğururlar. Bu yoğrulma aşaması sonucunda bir peynir parçası elde edilmektedir. Elde edilen bu parça peynir kalıba dökülerek Kars kaşarından ayrılır. Ayrılan bu peynir türüne ise “Kars göbek kaşarı” denmektedir. Kars göbek kaşarı bu şekilde satışa sunulur. Kars kaşarı tekerlek olarak bilinen yuvarlak ve çevresi kararmış kaşar peyniridir. Üretiminden sonra yaklaşık olarak altı ay boyunca çuvallar içerisinde buzhanede beklemekte ve yıllandırılmaktadır.

Gerçek Kars Kaşarı Nasıl Anlaşılır?

En çok gelen sorulardan biri de şu şekildedir; Gerçek Kars kaşarı nasıl anlaşılır? Kaşar peynirinde saman sarısı rengi ile yumurta sarı rengi arasında bir renge sahiptir. Kars kaşarını ısırdığımızda dişe dokunur ve hemen kırılıyor. Fakat birkaç çiğnemede ağzımızın içerisinde hemen kurabiye gibi dağılır. Yıllanmış yaşlı Kars kaşarı dilimizin arkasında tereyağı ve süt aroması hissi verir. Aynı zamanda dilin üzerinde tereyağı tabakası gibi bir his oluşur. Bu, olgunlaşmış ve yıllanmış Kars kaşarının temel özelliğidir diyebiliriz. Olgunlaşmamış ve tam olmamış olanlarında da süt kreması ve belirgin süt tadı özelliği oluşur.

Kars eski kaşar fiziksel özellikleri hakkında daha detaylı bilgi vermemiz gerekir ise şunları diyebiliriz:

  • Kars eski kaşar fiziksel özellikleri ile diğer peynir türlerinden farklıdır.
  • Taze Kars Kaşarı kalıptan çıktığı anda beyazımsı renkte olur ama bir hafta içerisinde kabuk bağlar. Renk olarak ise sarımsı bir renk almaktadır.
  • Taze Kars Kaşarının kesit yüzeyi beyazımsı bir renkte olur. Tadı ise hafif tuzlu yavan ve süt tadını andırmaktadır.
  • Eski Kars Kaşarı’ nın kabuğunda da kendine has görüntüsü bulunmaktadır. Gri tonlarında bir renk ve kesit yüzeyi sarımsı krem renginde olmaktadır. Olgunlaşma süresi uzadıkça yapısı sertleşir.

Gerçek Kars Kaşarında Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

Gerçek Kars kaşarında olması gereken özellikler nelerdir? Kars kaşarının diğer adı da eski kaşardır. Eski kaşar olarak da bilinen diğer adı ile Kars eski kaşarı, sert biçimde olan peynir türlerindedir. Eski Kars kaşarının taze kaşar peynirlerinden farkı ise Kars kaşarının birçok işlemden geçerek mayalandırılması daha sonrasında

İse dinlendirilmesiyle lezzet kazanmasıdır. Adından da anlaşılacağı üzere eski kaşar adeta yıllandıkça lezzeti artmaktadır. Kars kaşarı içerisinde barındırdığı besin değerleri diğer tüm peynirlerden daha yüksektir. Gerçek Kars eski kaşarı fabrikasyon katkı maddesi içermez tamamen doğal bir peynir türüdür.

Kars kaşarı türleri arasında yer alan Kars göbek kaşarı ise diğer Kars kaşarlarından bazı farklı özelliklere sahiptir. Kars kaşarının üretimi ve hazırlanması sırasında ustalar peyniri kalıba dökmek üzere uzunca bir süre yoğururlar. Bu yoğrulma sonucunda bir peynir parçası elde edilir ve bu parça kalıba dökülerek Kars kaşarından ayrılır. Elde edilmiş Kars göbek kaşarı ise farklı bir peynir türü şeklinde satışa sunulur. Kars kaşarı genellikle tekerlek olarak bilinen yuvarlak ve çevresi kararmış şeklindedir. Üretim sonrası yaklaşık altı ay boyunca çuvallar içerisinde buzhanede bekleyerek yıllandırılmaktadır. Gerçek Kars kaşarı satın almak istiyorsanız Ahmet Acar Süt markası olarak sizlere doğal kars kaşar peyniri sunmaktayız.

Kars Kaşarı Nasıl Yenir? Kimler Kars Kaşarı Yiyemez?

Kars kaşarı nasıl yenir? Kimler Kars kaşarı yiyemez? Gerçek Kars kaşarı yerken eğer kaşar türlerine alerjiniz varsa dikkatli olmanızı öneririz. Çünkü Kars kaşarı faydaları çok sayıda olsa da böyle rahatsızlığınız varsa sizde alerji ve migren yapabilir. Zengin yağ içermesi ile kilo kontrolü uygulayanlar ve diyet yapanlar yağsız kısımlarından tüketmeye özen göstermelidir. Bu kişiler için 2 dilimden fazla tüketilmemesi önerilmektedir. Yine kalp rahatsızlığı, kolesterol sorunu yaşayan kişiler için de sınır yine 2 dilimdir. Hatta bu kişilerin mümkünse doktora danışarak yemeleri önerilmektedir.

Kars kaşarı kullanım önerileri: Kars kaşarını yumurta içerisine rendeleyerek omletlerde, tost yaparak, çorbaların üzerine, pizzalarınızın üzerinde, poğaçalarınızın içerisine koyabilirsiniz. Eski Kars kaşarı ile lezzetli bir kumpir de yapabilirsiniz. Tavada tek haliyle de kızartabilir. Aynı zamanda kahvaltılarda pişmemiş haliyle tüketebilirsiniz.

Eski Kars Kaşarı Nasıl Saklanır?

En çok merak edilen sorular arasında eski Kars kaşarının saklanması ile ilgilidir. Eski Kars kaşarı nasıl saklanır? Kars kaşarının buzluk ve derin dondurucularda saklanmaması gerekmektedir. Böylelikle tüm özelliğini kaybeden kaşar peyniri tüm faydalarını ve özelliklerini kaybeder. Kars kaşarını saklamak için biraz rutubetli olan bir ortama ihtiyaç duyulur. Muhafaza edeceğiniz ortam serin olmalıdır. Kars kaşarını saklamak için gereken sıcaklık ortalama 5-10 derece civarında olabilir. Ayrıca saklayacağınız ortamın karanlık olması da önemlidir. Bu durum için en iyi ortam genellikle evlerin kileri veya deponuz olabilir. Ancak buzdolabında saklamaya kararlı veya mecbursanız bunun için de en iyi yanıt sebzelik bölümü kısmı olacaktır.

Kars kaşar peynirinizi muhafaza ederken açıkta bırakmamanız gerekmektedir. Hava alabilir ancak tamamen açıkta kalmamalıdır. Açıkta kalması durumunda hızla kuruyacak ve çatlayacaktır. Eğer Kars kaşarı çatlamış ve kurumuş ise lezzetini ve görselliğini kaybetmeye başlar. Bunun için bir buzdolabı poşetiyle sıkıca kapatabilirsiniz. Nemlenmemesi için de çözüm olarak öncelikle kağıt havlu ile sarmalısınız.

Kars kaşarının kendine özgün aroması vardır ve bunun bozulmaması için mümkün olduğunca suyla temasından uzak tutun. Özelliğini yitirmemesi için ise yalnızca tüketeceğiniz kadarını kesin veya dilimlemeyin. Bunun yanı sıra kaşarın küflenmesi sizi yanıltmasın. Unutmayın ki Kars kaşarının olmazsa olmaz özelliğidir, küflü tabaka kaşarın iç yapısını korunmasını sağlar.

Yorum Yazın

Your email address will not be published. Required fields are makes.