Süzme Bal Mı Tercih Edilmeli Petek Bal Mı?

Sevgili okuyucular bu yazımızda sizlerle birlikte süzme bal ve petek bal tercih edilirken nelere dikkat edilmesi gerekeceğinden, özelliklerinden, birbirinden ayrılan aynı zamanda benzeyen noktalarına değinmiş olacağız. Dilerseniz yazımıza geçmeden merak edenleriniz için Günde Ne Kadar Peynir Yenmeli? Başlıklı içeriğimiz okuyabilirsiniz. Keyifli okumalar…

Petek Bal İle Süzme Bal Nasıl Oluşur?

Bal arıları üretmiş oldukları balları kovan içerisindeki peteklere depolarlar. Arıların petek içerisine depoladıkları balın satılmasına petekli bal denir. Petekli balların üzerinde bulunan kalkan kaldırıldıktan sonra santrifüj yöntemiyle balın süzülmesiyle elde edilen ballara ise süzme bal denir. 

Süzme Bal ile Petek Balı Birbirinden Ayıran Özellikler Nelerdir?

Günümüzde petek bal ile süzme bal arasındaki en büyük farklardan biri kalite kontrolü yani laboratuvar testlerinin yapılmasıdır. Süzme bal ile petekli bal arasında kalite kontrolü açısından ciddi farklar vardır. Süzme bal kontrolü daha kolay ve basittir. Süzme ballarda homojen bir karışım elde edildiği için analizlerde tek seferde balın gerçek olup olmadığı, arılara şeker şuruplarının verilip verilmediği veya çeşitli sahtecilik yollarının denenmesi kolay görünmemektedir.

Petekli ballarda ise testlerde anlaşılmayan sahtecilik işlemleri daha rahat ve kolay bir şekilde yapılır. Peteklerin içerisinden alınan bal da organik bal yerine şurup veya ilaç kullanıldığı bilinmelidir. Aynı zamanda petekli ballarda homojen bir karışım elde edilmediğinden organik mi sahte mi olup olmadığı kolay anlaşılmamaktadır.

Günümüzde petekli balların daha doğal ve sağlıklı olduğu düşünülür ki bu genel bir yanılgıdır. Petekli balların üretimi sırasında daha fazla ürün/petek elde edebilmek için arıların şeker şurupları ile beslendiğini açıklamış olalım. Bu nedenle bu genel yargıya kapılmadan petek bal tercih edeceksiniz organik olup olmadığını detaylıca araştırmanızda fayda olacaktır.

Süzme bal ile petek bal arasındaki farklarda bir diğer önemli konu ise arıcılıkta uygulanan ilaçlardır. İlaçlamalar genellikle direk peteklere uygulanır ve bu ilaçların peteklerde kalma riski daha yüksektir. Süzme ballarda ise bu risk petekli ballara göre çok daha azdır ve yapılan analiz sonuçlarında kolayca tespit edilebilirler.

Günümüzde sahte bal adı altında satılan “petekli bal” olarak karşımıza çıkmaktadır. Bilinmelidir ki gerçek balın maliyeti ucuz değildir. Oldukça emek isteyen petek balını ucuza satmak sahtecilik adı altında pazarlanır. Maliyet olarak mümkün olmayan bu gerçeğin yanında tercihen sizlere sunulan balların ucuz olanları bal değil şeker şurubu veya tatlandırıcı bir madde olacaktır.

Bal tercihlerinizde açıklamış olduğumuz bu özelliklerini de göz önünde bulundurarak Ahmet ACAR Süt internet sitemizin yöresel lezzetler kategorisinden bal çeşitlerimizi inceleyebilir damak tadınıza uygun bal tercihinizi güvenerek tüketebilirsiniz.

Ham Bal Nedir?

 Henüz 45°’nin üzerindeki sıcaklıklara ısıtılmamış ve 300 mikrondan daha küçük filtreler ile filtre edilmemiş bal ham bal denilmesi ile birlikte işleme geçirilmemiş bal ham baldır. Pastörizasyon ve polenleri tutacak şekilde filtrasyon işlemleri, bugün piyasada mevcut olan pek çok balın üretim sürecinde kullanılmaktadır. Bu işlemler, örneğin balda ortaya çıkabilen kristalleşmeyi, başka bir deyişle katılaşmayı önlemek için uygulanır. Ham bal halinden çıkartılan bu işlemler kristalleşme gibi balın doğal bir süreci olduğu bilinmeli ve bu tür işlemler ham bal özelliğinden çıkartılarak işleme geçilerek üretimi yapılmaktadır.

Bal Yemek Faydalı Mıdır?

Bal, fruktoz ve glikoz gibi şekerlerin yanı sıra magnezyum, potasyum, kalsiyum, sodyum klorür, kükürt, demir ve fosfor gibi mineraller bakımından zengin bir kaynaktır. Balda B1, B2, C, B6, B5 ve B3 vitaminleri bulunmaktadır. Bal çeşidine göre nektar ve polen kaynaklarının nitelikleri değişebilir. Açıklanan besin kaynaklarını içeren mineraller baldan bala değişiklik gösterebilmektedir.

Bal Nasıl Yenirse Faydalı Olur?

Hakiki Bal aç karnına sabah veya akşam fark etmeksizin tüketilmelidir. Bal yedikten sonra yemek yiyeceğiniz zaman hafif şeyler yiyebilir veya yemek yemeyebilirsiniz. Bal yemek bir öğün olarak düşünülmeli sağlıklı ve düzenli bir hayat isteyenleriniz için listenize ekleyebilirsiniz. Sabah kahvaltısı yerine 1 kaşık bal yiyebilir ve öğlen yemeğine kadar sadece su içebilirsiniz. Ara öğünlerinizde de tüketebilir sonrasında tatlı olan şeylerden uzak durabilirsiniz.

Kaliteli balın rengi nasıl olur?

 Hakiki balın rengi koyu renk olarak görülür. Renginin koyu olduğunu anladığınız bir bal tercihiniz olmalı ve satın alabilirsiniz. Bunun yanında bal tercihiniz de rengi kadar kokusu da önemlidir. rengi koyu renk kokusu da ağır veya keskin olmamalıdır. Hafif bir kokuya sahip bal tercihiniz olmalıdır.

Bal Analizinin Önemi

 Bal sağlığa fazlasıyla faydalı ve tüketimi oldukça fazladır. Bu kadar faydalı bir gıda maddesinin sahte üretimle gıda piyasasına en çok  sunulan ürünüdür. Bu sebeple bal analizleri ve sahte baldan ayıran testler çok önemlidir. Uzman ve tecrübeli analiz laboratuvarlar tarafından detaylı incelemeler yapıp, sağlıklı sonuçlara ulaşılmalıdır.

Süzme Bal Mı Tercih Edilmeli Petek Bal Mı? Online Sipariş

 Yazımızı sonlandırırken süzme bal ve petek balın özelliklerini, faydalarını, kalitesini alt başlıklar halinde detaylıca anlattığımız içeriğimizi siz değerli okuyucularımızla paylaşmış olduk. Dilerseniz ahmetacarsut.com internet sitemizden yapacağınız alışverişlerinizle hakkında açıklamış olduğumuz bal çeşitlerimizi satın alabilir lezzetini ve kalitesine ilk siz deneyimleyebilirsiniz şimdiden afiyet olsun…

Yorum Yazın

Your email address will not be published. Required fields are makes.